In de tuin

tuin

Voor meer informatie over dit leefgebied:

Vogelbescherming

Een tuin met water trekt behalve vogels ook andere dieren zoals insecten, kikkers en padden aan. Met het ophangen van nestkasten kunnen we ook vogels naar de tuin lokken. Een tuin vol bessen, zaden en insecten zullen vogels niet snel voorbijvliegen. Vlinders en zweefvliegen lokken we met bloeiende vlinderstruiken. Als verschillende tuinen aan elkaar grenzen en een groot aaneengesloten stuk vormen, leven daar ook nogal eens egels

Vroeger

Een tuin is of was een (afgesloten) stuk grond waar siergewassen, groente en/of kruiden (voor eigen gebruik) worden verbouwd.
Met het ontstaan van de eerste vaste woonplaatsen, verschenen ook de eerste akkertjes. Om vernieling en vraat van dieren te voorkomen, werd er een dichte, vaak stekelige beplanting omheen gezet. Omdat in Nederland de wilg, de hazelaar en de meidoorn van nature veel voorkomen, werden deze vaak gebruikt als omheining. Het ging dan om de twee- of driejarige takken daarvan: deze zijn soepel en buigzaam genoeg om ermee te kunnen vlechten. Zo’n omheining noemde men een tuun of een tuin. Later ging de naam van de omsluiting over op het omsloten terrein zelf. Daarnaast werd er bij de bouw van een klooster ook een ommuurde tuin aangelegd voor de verbouw van o.a. medicinale kruiden.

Nu

De tuin tegenwoordig is meer een siertuin, een tuin waar (sier)planten worden aangeplant en verzorgd, met het doel het aanzien van de tuin te verbeteren en de bezoekers ervan te laten genieten. Siertuinen hebben vaak een gazon omringd door borders (perkjes, randen en verhogingen waardoor planten van elkaar gescheiden worden). Voor kinderen is er soms een zandbak aanwezig en wat speeltoestellen, zoals een schommel. Een tuin kan ook uit niet-beplante delen bestaan (bijvoorbeeld een terras) of zelfs helemaal begroeid zijn: denk aan een rotstuin. Bijna ieder huis heeft wel zo’n tuintje, soms niet groter dan enkele vierkante meters.

Dieren