Draadwormen

Draadwormen zijn ronde wormen die eigenlijk overal voorkomen. Er bestaan 5000 verschillende soorten. Men treft ze zowel in zeewater als in zoet water aan, in de bergen en in veengebieden. Hun lichaam is meestal glad en rond. Ze worden tussen de 0,3 mm en de 1 meter lang!

Een bekende draadworm is de trichine. Deze leeft dikwijls in een kalkachtig kapsel in de spieren van bijvoorbeeld varkens, muizen, beren. Wanneer dit vlees door mensen wordt gegeten zal de maag het kapsel verteren. Hierdoor komen de kleine, ongeveer 1 mm lange wormen in de dunne darm terecht. Hier groeien de vrouwtjes uit tot 3-4 mm lange diertjes (de mannetjes sterven) zie zich in de darmwand boren.

Inkapselen

Daar ontstaan meer dan duizend minuscule wormpjes. Deze worden via het bloed in het hele lichaam verspreid. Ze komen via de fijnste haarvaten in de spieren van de mens, daar voeden ze zich met lichaamssappen tot ze zich inkapselen.

Als zogenaamde spiertrichinen kunnen ze daar vele jaren doorbrengen. Als hun ”gastheer“ wordt opgegeten kunnen ze weer in een maag terechtkomen.

Bij mensen hebben de giftige uitscheidingen van de trichinen pijnlijke spierontstekingen tot gevolg die soms zelfs een dodelijke afloop kunnen hebben. Daarom wordt elk geslacht varken, dat voor menselijke consumptie bestemd is, eerst op trichinen onderzocht. Dankzij deze controle is deze ziekte bij de mens zeer zeldzaam geworden.

Andere draadwormen zijn de aarsmade en de spoelworm. Zij kunnen eveneens in de darmen van de mens terechtkomen.