Eendvogels

eendvogels

Tot de eendvogels behoren ongeveer 150 soorten watervogels. Met uitzondering van Antarctica en enkele eilanden komen ze overal ter wereld voor. Men onderscheidt drie onderfamilies.

Tot de eerste groep behoren de fluiteenden, de zwanen (knobbelzwaan, kleine zwaan) en de echte ganzen (grauwe gans, tamme gans). Tot de tweede groep behoren de echte eenden (tamme eend, mandarijneend, eidereend). De derde groep bestaat uit één enkele soort, de ekstergans.

Duiken

Alle eendvogels duiken of grondelen aan de oppervlakte of in dieper water. Daar zoeken ze naar dieren en planten. Meestal hebben deze vogels krachtige lichamen en tamelijk korte poten. Ze hebben zwempoten. Hun voortenen zijn door zwemvliezen met elkaar verbonden. Hun snavel is gewoonlijk afgeplat en breed. Aan het uiteinde is de snavel rond.

Meestal hebben de mannetjes, de woerden een mooiere kleur dan de onopvallende vrouwtjes. De vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de jongen. De jongen zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze direct, nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen zwemmen.

Vele soorten trekken na de broedperiode naar het zuiden omdat ze hier hun winterverblijf hebben.