Landroofdieren

landroofdieren

De orde van de roofdieren (land- en zeeroofdieren) bestaat uit meer dan 250 soorten. Geen enkele andere zoogdierenorde kent zo’n verscheidenheid aan vormen en soorten. De eerste roofdieren leefden 65 miljoen jaar. Tegenwoordig komen ze overal op aarde voor.

De grootte van de dieren die tot deze orde behoren verschilt nogal. Zo behoren zowel de wezel als de leeuw tot de orde van de roofdieren.

Bijna alle landroofdieren jagen op andere dieren, om zich te voeden. Daarom beschouwt men hen ook vaak als gevaarlijke wilde beesten. Doordat er in het verleden veel op ze gejaagd is, zijn in Europa de beer, de lynx en de wolf bijna uitgestorven.

Overeenkomsten

Ondanks de op het eerste gezicht enorme verschillen hebben landroofdieren toch ook veel overeenkomsten. De zintuigen zijn goed ontwikkeld, dit geldt vooral voor de reuk en het gehoor. De meeste soorten bezitten het vermogen ruimtelijk te zien.

Ze hebben allemaal een gebit dat voorzien is van dolkachtige hoektanden en ook vaak van scheurkiezen. Deze scheurkiezen worden gebruikt om de grotere dieren open te scheuren of om ze te doden. Het merendeel van de roofdieren eet vlees maar er zijn ook soorten die alleseters zijn (beer, vos). Slechts enkele soorten voeden zich alleen met planten en vruchten (panda).

Een bijzonder kenmerk van roofdieren is natuurlijk hun snelheid en wendbaarheid. Deze eigenschappen zijn te danken aan hun middelhoge poten en hun voeten, die voorzien zijn van vier tot vijf tenen en scherpe klauwen.

Jagen

Er zijn soorten die hun prooi opjagen (wolf) en die proberen de prooi te pakken tijdens een snelle achtervolging, sluipjagers (leeuw) daarentegen sluipen naar hun prooi toe en pakken hem met een grote sprong. Planteneters en alleseters bewegen zich over het algemeen iets langzamer dan vleesetende roofdieren.

Het familieleven van roofdieren is verschillend. Sommige dieren leven tijdens en na de paring bij elkaar en ondersteunen elkaar wederzijds bij de verzorging en de verdediging.

Bij andere soorten zien de mannetjes hun jongen als een lekkere prooi. De vrouwtjes moeten de vader wegjagen.

Het aantal van de, blind geboren, jongen varieert. Het zijn meestal meer dan één.

Tot de orde van de landroofdieren behoren de familie van de katachtigen , hiertoe behoren onder andere de leeuw, de tijger en de panter, de familie van de hyena’s, de familie van de hondachtigen, hiertoe behoren onder andere de wolf, de coyote en de vos, de familie van de marterachtigen, hiertoe behoren onder andere de wezel, marter en bunzing en de familie van de beren, hiertoe behoren onder andere de wasbeer en de bruine beer.