Pissebed

pissebed

Kreeftachtige met ovaalvormig afgeplat lichaam, dat bestaat uit harde, elkaar overlappende platen (segmenten). Op de kop zitten twee grote voelsprieten (antennen). Pissebedden hebben 7 paar poten. De poten bestaan uit verschillende deeltjes (leden). De kieuwen bevinden zich op de achterpoten. Pissebedden zijn grijs van kleur, ook wel geelachtig of paarsbruin, soms met lichtere of donkere vlekken.

Op vochtige donkere plaatsen, zoals onder stenen of in kelders, onder dood en in rottend hout, in spleten van boomschors, in de composthoop en ook tussen bladeren aan de voet van een heg.

Komen voor in gematigde en tropische delen van de wereld.

Tot 2 cm lang, wordt ongeveer een jaar oud.

Hele jaar door. De jongen ontwikkelen zich uit de eitjes die in een broedholte aan de onderkant van het lichaam worden bewaard. Na 4 - 6 weken komen de jongen naar buiten en zijn dan ongeveer 2 mm groot en wit.

Leven op donkere vochtige plaatsen en komen alleen `s nachts tevoorschijn.

Pissebedden voeden zich met verrot organisch materiaal, zoals rottend hout, dode dieren en voedselresten.

Stam: Arthropoda (geleedpotigen)
Klasse: Crustaceae (kreeftachtigen)
Orde: Isopoda (isopoden)
Familie: Turdidea (lijsters)
Geslacht en soort: o.a. Oniscus asellus (kelderpissebed) en Porcellio scaber (ruwe of gewone pissebed)

Pissebedden, ook wel keldermotten genoemd, zijn de enige kreeftachtigen die hun hele leven op het land doorbrengen.

De naam pissebed zou zijn ontstaan in vroeger tijden toen men geloofde dat het bedplassen van kinderen kon worden verholpen door gedroogde pissebedden te vermalen en in bed te strooien.
Ze leven meestal in groepen op donkere vochtige plaatsen. Ze drogen gemakkelijk uit en kunnen niet langer dan 2 uur in droge lucht zijn. Sommige soorten rollen zich op als ze worden aangeraakt.
Omdat zijn pantser niet met zijn lijf meegroeit zoekt de pissebed een keer of tien in zijn leven een rustig plekje op om te vervellen.

jonge pissebed met volwassene

Klein maar dapper

Na de bevruchting door een mannetje verschijnt er tussen de poten van het vrouwtje een broedbuidel, die eruit ziet als een dikke driehoekige vlek. Er worden zo`n 20 eieren in gelegd. De eieren worden steeds groter en barsten open. Dan komen de jongen naar buiten. Dit alles duurt zo`n 6 weken. De jongen zijn nog geen 2 mm groot en wit met een grote zwarte oog vlek en 6 paren stompe pootjes.

Spinnen zijn de voornaamste vijanden van pissebedden. Deze verdedigen zich door een viessmakende stof uit te scheiden