Ongewervelde dieren
Menu
Leefgebieden
Menu
Opvallende insecten met langgerekt lijf en lange poten. Ze hebben één paar vleugels. Het achterste paar is omgevormd tot balanceerkorfjes.
Tuinen, akkers en weilanden.
Voorjaar en nog een keer in het najaar.
Leven voornamelijk `s nachts of in de avond.
Plantenwortels (emelt), sappen van planten (volwassen insect).
Stam: Arthropoda (geleedpotigen)
Klasse: Insecta (insecten)
Orde: Diptera (vliegen en muggen)
Familie: Tipulidae, Limoniidae
Geslacht en soort: Tipula oleracea (grote langpootmug)
Langpootmuggen worden soms verward met hooiwagens. Hooiwagens zijn echter spinachtige dieren, terwijl langpootmuggen echte insecten zijn.
Ze vliegen vaak laag over de grond, komen `s avonds op het licht af en fladderen luidruchtig rond de lamp. Ze werden vroeger daarom ook wel glazenmakers genoemd.
Volwassen langpootmuggen gebruiken niet veel voedsel. Hun monddelen zijn omgevormd tot een zuigsnuit waarmee ze sappen uit planten en bloemen opnemen. Ze kunnen niet steken.
Mannetjes zijn makkelijk te herkennen doordat hun achterlijf stomp of zelfs knotsvormig eindigt. Het achterlijf van het vrouwtje eindigt altijd spits en is tot een eenvoudige legboor omgebouwd. Na de paring worden de eitjes met behulp van de legboor in de vochtige grond gelegd. Er worden tot 200 eitjes gelegd en na 14 dagen komen ze uit. Tijdens de groei vervellen ze regelmatig. Uiteindelijk verpoppen ze zich en komen de grond uit.
De larven van deze dieren, emelten genoemd, kunnen veel last veroorzaken in tuinen, akkers en weilanden. Deze pootloze larven zijn groot, zacht en dik. Ze eten planten, zoals kool en haver. Sommige schadelijke soorten eten de wortelhals van grassen en kunnen daardoor een mooi gazon vernielen. Zodra ze uit het ei komen worden het enorme veelvraten, die bijna 4 cm groot worden en grijsachtig van kleur zijn. De dieren komen `s nachts de grond uit om aan de wortelhals te knagen. Grasland waar veel emelten zitten vertonen grote bruine plekken.
Ongewervelde dieren
Leefgebieden
Beesies.nl – 2022