Vogels met blauwe veren: een gids voor soorten en kenmerken

Vogel met blauwe veren

Vogels met blauwe veren zijn een uniek en opvallend verschijnsel in de natuur. Helaas zijn er maar weinig soorten die echt blauw zijn; de meeste zijn een verschijning van verschillende tinten grijs, bruin of zwart. Om er zeker van te zijn dat je een echte blauwe vogel ziet, moet je dus goed opletten. In dit artikel leer je alles over vogels met blauwe veren: welke soorten er zijn en hoe je ze kunt onderscheiden.

De kleur blauw komt in de natuur slechts weinig voor. Dit komt doordat er weinig pigmenten zijn die de kleur echt kunnen produceren. Toch zijn er een aantal vogelsoorten die echt blauwe veren hebben. De meest bekende is de spreeuw, maar er zijn ook andere soorten, zoals de korhoen, de blauwe reiger en de ibis. Ook de Vlaamse gaai heeft wat blauwe details.

Goed kijken

Blauwe veren zijn vaak iriserend, wat betekent dat ze in het licht van verschillende kanten verschillend kunnen lijken. Dit komt doordat het licht op verschillende manieren wordt weerkaatst door de veren. Blauwe veren hebben ook vaak een metallic glans.

Vogels met blauwe veren zijn meestal mannetjesvogels. Dit komt doordat de kleur blauw een seksueel selectief kenmerk is; vrouwtjesvogels hebben meestal bruine of grijze veren. Soms zijn er uitzonderingen, zoals de blauwe reiger, waar de mannetjesvogels bruin en de vrouwtjesvogels blauw zijn. Het is niet altijd makkelijk om vogels met blauwe veren te onderscheiden van vogels met veren van andere kleuren. Als je een blauwe vogel ziet, moet je dus goed kijken naar de kleur van de veren, de iriserende effecten en de metallic glans. Als je deze kenmerken ziet, dan heb je waarschijnlijk een echte blauwe vogel te pakken.

Verschillende vogelsoorten met blauwe veren

Blauwe reiger

De blauwe reiger is een grote vogel met een lengte van ongeveer 1 meter. Het mannetje heeft een blauwe kop, hals en borst. De vrouwtjesvogel is overwegend bruin, met een blauwe streep over de buik. De blauwe reiger is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

blauwe reiger

Spreeuw

De spreeuw is een kleine vogel met een lengte van ongeveer 20 cm. Het mannetje heeft een zwarte kop en borst, met een witte onderbuik. De vrouwtjesvogel is overwegend bruin, met een witte streep over de buik. De spreeuw is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

spreeuw

Korhoen

De korhoen is een middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 40 cm. Het mannetje heeft een blauwe kop, hals en borst. De vrouwtjesvogel is overwegend bruin, met een witte streep over de buik. De korhoen is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

korhoen

Ibis

De ibis is een grote vogel met een lengte van ongeveer 1,5 meter. Het mannetje heeft een zwarte kop en borst, met blauwe veren. De vrouwtjesvogel is overwegend bruin, met een witte streep over de buik. De ibis is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

ibis

IJsvogel

De ijsvogel is een kleine vogel met een lengte van ongeveer 15 cm. Het mannetje heeft een blauwe kop en oranje borst. De vrouwtjesvogel heeft bijna exact hetzelfde uiterlijk als de mannetjes. De ijsvogel is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

ijsvogel