Ongewervelde dieren
Menu
Leefgebieden
Menu
De grote bonte specht is gemakkelijk herkenbaar aan zijn zwart-witte verenkleed met opvallende rode vlekken onder de staart en op de onderbuik, die bij mannetjes ook op het achterhoofd te zien zijn. Ze hebben een krachtige snavel voor het boren in hout.
Deze specht geeft de voorkeur aan loof- en gemengde bossen, maar is ook vaak te vinden in parken en grote tuinen. Ze hebben oude bomen nodig voor het voedsel dat ze bieden en de broedmogelijkheden.
De grote bonte specht is wijdverspreid in Europa en delen van Azië. Ze zijn standvogels en blijven in dezelfde omgeving als ze voldoende voedsel kunnen vinden.
Deze specht is ongeveer 23-26 cm lang en weegt tussen de 70-90 gram. De levensverwachting in het wild kan oplopen tot ongeveer 11 jaar, afhankelijk van de omstandigheden.
Grote bonte spechten kerven elk broedseizoen een nieuw nest uit in zachte houtbomen. Het vrouwtje legt 4 tot 6 eieren die beide ouders uitbroeden. De jongen blijven na het uitkomen ongeveer 20-25 dagen in het nest.
Deze spechten zijn overdag actief met een piek in activiteit in de ochtend en late namiddag. Ze zijn solitair of leven in paartjes, vooral tijdens het broedseizoen.
Hun dieet bestaat voornamelijk uit insecten en hun larven, die ze vinden onder de bast van bomen. In de winter eten ze ook zaden, noten en vruchten.
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht en soort: Dendrocopos major
De grote bonte specht heeft verschillende aanpassingen die hem helpen te overleven in zijn habitat. Zijn sterke, scherpe snavel en schokabsorberende schedelstructuur stellen hem in staat om zonder letsel in bomen te boren. Zijn lange, kleverige tong is perfect voor het extraheren van insecten uit diepe spleten.
Hoewel de grote bonte specht in veel gebieden algemeen is, vormen habitatverlies en de afname van oude bomen een bedreiging voor hun populaties. Beschermingsmaatregelen richten zich op het behoud van bosgebieden en het aanmoedigen van het laten staan van oude en dode bomen, die essentieel zijn voor hun voortplanting en voeding.
De grote bonte specht speelt een cruciale rol in het onderhouden van gezonde bossen. Door insectenpopulaties te controleren, helpt hij de verspreiding van boomschadelijke plagen te beperken. Bovendien creëren de nestholten die de specht uithakt in bomen broedmogelijkheden voor vele andere soorten vogels en kleine zoogdieren die zelf geen holten kunnen uithakken.
Ongewervelde dieren
Leefgebieden
Beesies.nl – 2022