Een egel in je tuin? Zo kun je de egel helpen

egel in de tuin

Heb je een egel in je tuin gevonden? Of misschien wel in je huis? Als je ooit een egel tegenkomt, is het belangrijk om te weten hoe je deze kunt helpen.

Wild dier

Een egel is een wild dier en kan niet in gevangenschap gehouden worden. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de egel zo snel mogelijk weer terug in het wild komt.

Als je een egel in je tuin of huis vindt, kun je het beste contact opnemen met een dierenopvang of een dierenarts. Zij weten precies wat te doen en kunnen de egel op de juiste manier helpen.

In sommige gevallen is het mogelijk om de egel zelf naar het wild terug te brengen. Dit kan bijvoorbeeld als de egel niet gewond is en je weet waar het dier vandaan komt. In dat geval kun je de egel voorzichtig oppakken en naar het wild terugbrengen.

Gewonde egel

Als je egel gewond is of je weet niet waar het dier vandaan komt, is het beter om contact op te nemen met een dierenopvang of dierenarts. Zij kunnen de egel op de juiste manier helpen en ervoor zorgen dat het dier weer veilig terug in het wild komt.

egel eten

Voeding geven aan egels is niet aan te raden. Egels hebben een speciaal dieet en door voeding te geven aan egels kun je het dier verzwakken. Het is dan ook belangrijk om egels nooit voeding te geven.

Hoe herken je een verzwakte egel?

Een verzwakte egel kun je herkennen aan een of meer van de volgende punten:

  • De egel is erg dun en heeft weinig vetreserves.
  • De egel is erg moe en heeft weinig energie.
  • De egel eet niet goed en drinkt weinig.
  • De egel is erg apathisch en beweegt weinig.

 

Als je denkt dat een egel verzwakt is, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenopvang of dierenarts. Zij kunnen de egel proberen te helpen en uiteindelijk terug in de natuur zetten.