Alles wat je moet weten over garnalen in een aquarium

garnalen aquarium

Over de laatste jaren zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen garnalen in een aquarium te houden. Dit is niet zo verwonderlijk, want garnalen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar de garnaal is ook erg nuttig. Ze helpen bij het schoonmaken van het water en zorgen ervoor dat het aquarium gezond blijft.

Wat zijn de voordelen van garnalen in een aquarium?

Garnalen zijn van grote waarde voor je aquarium. Ze helpen je namelijk om je aquarium schoon te houden, net als bijvoorbeeld algeneters. Ze voeden zich graag het de uitwerpselen van andere vissen en helpen daarmee je filter. Sommige soorten garnalen kunnen zich ook goed voortplanten in een aquarium. Daarmee houden ze zelf de populatie in stand en heb je daar zelf geen omkijken naar. Doordat ze het aquarium schoon houden, is de kans dat andere vissen ziek worden ook weer een stukje kleiner.

Waar moet je op letten bij het houden van garnalen in een aquarium?

Als je van plan bent om garnalen in je aquarium te houden, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Garnalen zijn gevoelige kreeften en hebben speciale eisen ten aanzien van waterkwaliteit, voeding en huisvesting. Om ervoor te zorgen dat je garnalen gezond en gelukkig blijven, moet je je best doen om aan al hun behoeften te voldoen.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit is voor de meeste vissen een belangrijk aspect als het gaat om het houden van vissen in een aquarium. Ook bij garnalen moet je goed op de kwaliteit van het water letten. Omdat de beste kwaliteit van het water per garnalensoort verschilt, kun je je het beste laten informeren over de garnalensoort die in jouw aquarium zitten. Over het algemeen moet de temperatuur van het water tussen de 18 en 30 graden zijn en de PH tussen de 6 en 8.

Huisvesting

Net als vele andere dieren in je aquarium, wilt ook de garnaal een fijne schuilplaats. Zorg dat er voldoende kleine verstopplakjes in je aquarium te vinden zijn waar de garnalen in passen. Denk hierbij aan stukken (nep)hout met vertakkingen/wortels en (dichtbegroeide) planten.

garnaal in aquarium

Welke soorten garnalen kun je in een aquarium houden?

Niet alle garnalen leven in zoet water en daardoor kun je dus ook niet alle garnalen in een zoetwater aquarium houden. Ook is het afhankelijk van welke vissen je nog meer in je aquarium hebt zitten. Verschillende soorten garnalen vertonen namelijk verschillend gedrag. Sommige soorten garnalen zijn te agressief om samen met andere vissen in hetzelfde aquarium te zitten. 

Wil je een garnalensoort die relatief eenvoudig te houden is in een zoetwater aquarium? Overweeg dan bijvoorbeeld de dwerggarnaal, citroengarnaal, waaierhandgarnaal of vuurgarnaal. Deze soorten leven relatief lang voor garnalen en sommige soorten kunnen zich zelfs eenvoudig voortplanten in een aquarium. Zo blijft de populatie in stand, zonder dat je nieuwe dieren aan hoeft te schaffen.

Wat eten garnalen in een aquarium?

Garnalen eten vrijwel alles wat ze in je aquarium kunnen vinden. Van vissenpoep tot dode planten. Ze zitten graag in de buurt van je filter, om daar te kunnen eten. Zorg er dus wel voor dat ze niet in het filter zelf kunnen zwemmen. Mochten de garnalen onvoldoende voedsel kunnen vinden in je aquarium, dan kun je speciale garnalenvoeding kopen bij de speciaalzaak.