Vijvervissen: Welke vissen kun je in een vijver houden en hoe onderhoud je je vijver?

vijvervissen

Een vijver is een mooie aanvulling op je tuin. Niet alleen zorgt het voor een aangename sfeer, maar je kunt er ook vissen in houden. Als je een vijver met vissen wilt, moet je wel weten welke vissen je kunt houden en hoe je je vijver moet onderhouden.

Welke vissen kun je in een vijver houden?

Er zijn verschillende soorten vissen die je in een vijver kunt houden. Welke vissen geschikt zijn, hangt af van de grootte en diepte van je vijver. Zo kun je in een kleine vijver bijvoorbeeld guppen of koi karpers houden. In een grotere vijver kun je ook grotere vissen houden, zoals grote koi karpers of zwanen. Een kleine vijver is een vijver met zo’n 1000 tot 5000 liter water. Daarboven spreekt men vaak van een grotere vijver.

Kleine vijver

Heb je een kleine vijver en wil je hier graag vissen in houden? Let er dan ten eerste op dat je ongeacht welke vissen je wilt houden, je niet te veel vissen in de vijver doet. Niet alle vissen zwemmen graag in een drukke vijver en de kans op ziektes wordt aanzienlijk groter al er te veel vissen in een te kleine vijver zitten. In een kleine vijver kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Komeetstaart, Goudwinde of Goudvis.

Grote vijver

In een grotere vijver kun je andere soorten vissen houden door de grotere bewegingsruimte. Je kunt vaak ook iets meer vissen houden, al moeten ze wel de ruimte krijgen om te kunnen zwemmen en bewegen. In een grote vijver kun je vissen houden zoals de Zonnebaars, Stekelbaars, Voorn of Snoek.

Wat voor voer moet je de vissen in je vijver geven?

Je hoeft vissen in een vijver niet altijd zelf te voeren. Als er niet veel vissen in de vijver zitten, dan kunnen ze vaak zelf aan voldoende voedsel komen. Ook als de temperatuur van het water laag is, rond de 5 graden, dan is voeren meestal overbodig. 

Het type voedsel dat je nodig hebt, is afhankelijk van het type vis dat je hebt. Je kunt je bij een dierenwinkel of vijverspeciaalzaak laten informeren hierover. Meestal is één keer per dag voeren voldoende, behalve als je veel vissen hebt. Kies er dan voor om 2 tot 3 keer per dag een kleine hoeveelheid voer te geven. Zorg er voor dat het voer binnen enkele minuten wordt opgegeten. Duurt het langer? Dan voer je de vissen waarschijnlijk te veel. Dat is nadelig voor zowel de vissen als de kwaliteit van het water in je vijver.

Hoe onderhoud je je vijver?

Je vijver moet elke week worden schoongemaakt. Dit doe je door het water te verversen en het filter schoon te maken. Als je vijver een groot filter heeft, moet je het elke maand schoonmaken. Als je vijver een plantenfilter heeft, moet je ook de planten elke maand snoeien.

Elk seizoen moet je ook een deel van het slib verwijderen. Dit doe je met een slibvork of een net. Het slib kun je in je tuin composteren of naar het milieustation brengen.

Als je vijver voldoende onderhouden wordt, zullen de vissen gezond blijven en zal je vijver er mooi uit blijven zien.